Verschillende kookmodi voor de Air Cooker

Je kunt de Air Cooker op verschillende manieren gebruiken. Van beginner tot aan geavanceerd, ik neem de kookmodi even kort met je door.

Makkelijk: Koken met NutriU

Kies een recept uit via de NutriU app en volg de stappen, je zendt vervolgens de juiste instellingen naar je Air Cooker en je hoeft verder niets of nauwelijks meer wat te doen.

Beginner: Kies een ingrediënt

Wil je bijvoorbeeld broccoli koken? Kies dan in het menu voor “ingrediënt” en selecteer in dit geval ‘broccoli’. De Air Cooker zal dan voor jou de broccoli perfect klaarstomen. De Air Cooker past de temperatuur en vochtigheid automatisch aan. De Air Cooker heeft een aardige lijst met ingrediënten om uit te kiezen, maar de lijst is natuurlijk niet volledig.

Gevorderd: Kies een bereidingsmethode

De Air Cooker biedt verschillende kookmethoden. Je kunt kiezen uit stomen door middel van lucht, stomen, langzaam garen, sous-vide, bakken, roosteren, opnieuw opwarmen, ontdooien. Selecteer één van deze bereidingswijze en pas de tijd aan voor het gewenste eindresultaat.

Expert:  Manueel instellen

Wil je volledige controle hebben over de Air Cooker? Gebruik dan de manuele instelling voor het instellen van de drie belangrijkste parameters, namelijk de temperatuur, de timer en de mate van vochtigheid.

Ben je een beginner? Dan raad ik aan om de NutriU app of de ingrediënten-functie te gebruiken. Deze functies bieden jou de begeleiding om het koken in de Air Cooker goed onder de knie te krijgen. Dit is de beste en makkelijkste manier om vertrouwd te raken met de Air Cooker.

Verschillende bereidingsmethoden

Hoe werkt Air Steaming?

Een goede manier om verschillende soorten groenten, mager vlees, vis, zeevruchten en granen te bereiden is met de “Air Steam” functie. Deze functie zorgt ervoor dat uw voedsel zijn natuurlijke smaak, textuur en kleur behoudt. De tabel geeft een indicatie van de bereidingstijd voor verse ingrediënten. U kunt de bereidingstijd naar wens verlengen of verkorten als het resultaat niet naar uw zin is.

 • Air Steaming 120°C 
 • Geschikt voor: Groenten, vlees, vis, zeevruchten, eiergerechten.

Hoe werkt Stomen?

Een voordeel van stomen is dat het de smaak en de voedingsstoffen van het voedsel behoudt, omdat de ingrediënten op een lage temperatuur en met veel vocht worden gegaard. Voor groene groenten en voedsel dat niet uitdroogt of hard wordt, zoals dumplings, is de “Steam” functie ideaal. 

 • Stomen 100°C 
 • Geschikt voor: Bladgroenten, knoedels, vers gemaakte ravioli 

Hoe werkt Braden?

Gebruik de functie “Roast” (braden) om etenswaren op een hoge temperatuur te garen. Dit is vooral geschikt voor vlees- en visgerechten, maar ook voor sommige groenten zoals broccoli, bloemkool, aubergine, wortels en pompoen. Voor een optimaal resultaat dien je de Air Cooker eerst voor te verwarmen, dit duurt ongeveer 5 minuten.

 • Braden 160°C (plus 5 min. voorverwarming) 
 • Geschikt voor: Vlees, gevogelte, vis, groenten, aardappelen 

Hoe werkt Bakken?

Gebruik “Bake” om brood, gebak, muffins en gratins te bakken. Met deze stand krijg je heerlijke bakresultaten die zacht van binnen en krokant aan de buitenkant zijn. Verwarm de Air Cooker voor voordat je gaat koken voor een optimaal resultaat. Voorbeelden van gerechten die je kunt bakken zijn knoflookbroodjes, aardappelgratin, lasagne, quiche en brood.

 • Bakken 160°C (plus 5 min. voorverwarming) 
 • Geschikt voor: Gratin, lasagne, cake, muffins, broodjes 

Hoe werkt Slow cooking?

Als je de Air Cooker gebruikt in de modus “Slow Cook” (Langzaam koken), kun je tot wel 3 uur lang voedsel bereiden op een lage temperatuur. Het wordt aangeraden om deze instelling te gebruiken voor vlees, kip, stoofschotels of soepen, zoals varkensribs, een hele kip, ratatouille of stoofschotel, omdat je dan een mals en sappig resultaat met intense smaak krijgt. “Slow Cook” kan ook worden gecombineerd met andere bereidingsmethoden. Bijvoorbeeld door je vlees eerst langzaam te garen en het daarna kort af te grillen in de pan voor een optimaal resultaat.

 • Slow cooking 80°C 
 • Geschikt voor: Vlees, stoofschotels, soepen, sauzen 

Hoe werkt Sous vide?

Als je sous vide wilt koken, gebruik je een speciale kookmethode waarbij je voedsel op een lage temperatuur en in een vacuümomgeving kookt. Om het vacuüm te creëren, kun je speciale vacuümzakken en een vacuümapparaat gebruiken. Met je Air Cooker kun je tot wel 3 uur sous vide koken. Deze methode zorgt voor sappig en mals vlees zonder dat het te gaar wordt. Je kunt sous vide koken combineren met andere kookmethoden, bijvoorbeeld door eerst het vlees sous vide te koken en daarna kort af te grillen in de pan voor het beste resultaat. Gebruik alleen vacuümzakken van hoge kwaliteit als je wilt sous vide koken. Deze methode is geschikt voor (rood) vlees, varkensvlees, gevogelte, zeevruchten en vis.

 • Sous vide 50° – 90°C 
 • Geschikt voor: Vlees, gevogelte, vis, zeevruchten 

Hoe werkt Ontdooien?

Ik raad je aan om “Ontdooien” te gebruiken om bevroren voedsel zoals groenten, vlees, vis en fruit te ontdooien. De bereidingstijd in de tabel is een richtlijn voor het ontdooien. De ontdooitijd hangt af van de hoeveelheid en de grootte van het bevroren voedsel. Als het bevroren voedsel niet volledig is ontdooid, voeg je nog enkele minuten toe aan de ontdooitijd. Het is geschikt voor vruchten, groenten, vlees, vis, gevogelte, gebak, broodjes en kant-en-klaarmaaltijden.

 • Ontdooien 60°C
 • Geschikt voor: Verschillende soorten ingevroren voedsel 

Hoe werkt Opwarmen?

Ik raad “Opwarmen” aan voor probleemloos, snel en gezond opnieuw opwarmen van mijn restjes. Het werkt beter en sneller dan een magnetron en het resultaat is veel lekkerder.Het is ideaal voor rijst, lasagne, pasta’s, vis, groenten, soep en pizza.

 • Opwarmen 120°C
 • Geschikt voor: Verschillende soorten restjes

Vergelijkbare berichten