Schoonmaken van de Air Cooker

Het schoonmaken van een Air Cooker vind ik eenvoudig om te doen. Er zijn een aantal dingen om schoon te maken.

Allereerst heb je de losse onderdelen en accessoires van de Air Cooker. Deze maak je na gebruik schoon in de handvaat of in de vaatwasser.

Verder wordt de glazen klep van de Air Cooker aan de binnenkant nattig door de damp en er kunnen eet- of vetspetters op komen. Dit maak je eenvoudig schoon en droog met een microvezeldoekje.

De bereidingsruimte blijft doorgaans schoon. Tenzij de opvangbak van de onderste lade is overstroomt met kooksappen. Maar je zult merken dat na een aantal keren gebruik er een witte waas op de bodem van de bereidingsruimte zichtbaar wordt. Dit is kalkaanslag en kun je reinigen met een doek of via de schoonmaakprogramma’s.

Reinigen van de Air Cooker met automatische programma’s

De automatische reinigingsprogramma’s kunnen worden gebruikt om je Air Cooker schoon te houden.

Met de EasyClean-functie kun je vetresten oplossen en de kookkamer grondig schoonmaken. Dit programma duurt 20 minuten en na afloop hoef je de kookkamer alleen maar af te vegen met een vochtige doek.

Je Air Cooker zal je eraan herinneren om het apparaat te ontkalken. Het is belangrijk om hier gehoor aan te geven, omdat anders het watersysteem verstopt kan raken. Kies voor het ontkalken programma via het menu. Volg de stappen.

Na voltooiing van het proces veeg je de bodem van de kookkamer schoon met een droge doek.

Kalkaanslag in de Air Cooker

Omdat je waarschijnlijk kraanwater gebruikt in de watertank zal er op den duur een kalkaanslag ontstaan in de Air Cooker. De Air Cooker zal via het display aangeven wanneer het tijd is om de Air Cooker te ontkalken via het ontkalkprogramma.

Na verloop van tijd zal de kalkaanslag nadrukkelijker aanwezig zijn op de bodem van de Air Cooker. Er vormt zich als het ware een witte waas op de bodem. Om deze aanslag te reinigen adviseer ik het gebruik van een van de reinigingsprogramma’s.

Via de Easy Clean functie kun je de binnenkant van de Air Cooker automatisch reinigen binnen 20 minuten. Deze functie helpt om voedselresten in de bereidingsruimte los te weken en te verwijderen. Je dient hiervoor eerst het waterreservoir te vullen. Na voltooiing van het Easy Clean programma verwijder je met een vochtige doek het achtergebleven vuil.

Met de Spoelcyclusfunctie kun je de leidingen reinigen van de Air Cooker. Het waterreservoir wordt gebruikt voor de stoomfunctie en deze stoom wordt via leidingen de bereidingsruimte in geblazen. Na verloop van tijd dienen deze leidingen dus gereinigd te worden met het Spoelcyclus programma.

Je kunt tussentijds ook de kalkaanslag verwijderen met verdund citroenzuur of met een natuurlijke citroenazijn.

Gebruik altijd niet schurende middelen om je Air Cooker mee te reinigen. Het beste maak je gebruik van een mild afwasmiddel, een zachte spons en warm water. De buitenkant van de Air Cooker kun je het beste reinigen met een milde ontvetter en een microvezel doek. Voor een streeploos resultaat adviseer ik om de buitenkant na reiniging droog te maken met een droge microvezeldoek.

Waar op letten bij het reinigen van de Air Cooker?

Bij het schoonmaken van het apparaat is het belangrijk om geen metalen keukengerei of schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken om te voorkomen dat de antiaanbaklaag beschadigd raakt.

Het apparaat heeft een antiaanbaklaag aan de binnenkant, de onderste lade, de mand, de pan en de tweede laag.

Na elk gebruik adviseer ik om het apparaat schoon te maken zodat alle olie en vet uit de kookkamer en van het deksel worden verwijderd. Vul de kookkamer niet met water om deze schoon te maken.

Laat de Air Cooker ongeveer 30 minuten afkoelen met het deksel open. Verwijder daarna de onderste lade en de mand, de pan en/of de tweede laag om de Air Cooker sneller te laten afkoelen.

Maak de kookkamer schoon met warm water en afwasmiddel en een niet-schurend sponsje Verwijder het rooster van de onderste lade voor een eenvoudige en grondige reiniging.

Als er voedselresten aan de kookkamer blijven plakken, kun je het geautomatiseerde reinigingsprogramma “EasyClean” (Eenvoudig schoonmaken) gebruiken om de resten zacht te maken en het apparaat eenvoudig schoon te maken.

Reinig de onderste lade, de mand, de pan en de tweede laag in de vaatwasmachine of met warm water, afwasmiddel en een niet-schurend sponsje. Veeg de buitenkant van het apparaat schoon met een vochtige doek en zorg ervoor dat de binnenkant van het apparaat volledig droog is voordat je het apparaat opbergt met het gesloten deksel.

Als je de Air Cooker voor een langere tijd niet gaat gebruiken, maak dan de binnenkant grondig schoon voordat je het opbergt om het ontstaan van geurtjes te voorkomen. Laat het deksel daarna open totdat de binnenkant van het apparaat volledig droog is.

Vergelijkbare berichten