Nadelen van een Air Cooker

Zoals elk apparaat heeft een Air Cooker ook een aantal ongemakken. Hieronder een aantal minpunten waar ik tegenaan ben gelopen tijdens het testen.

  1. Zoveel keus – Toen ik voor het eerst een airfryer ging testen wist ik gelijk wat ik ging maken: frietjes met een frikandel. Want een airfryer is een vervanger van een frituurpan. Maar bij een Air Cooker heb je dat niet, want het is een nieuw soort apparaat. Daarom is het lastig om een start te maken met koken in je Air Cooker. Er is zoveel keus uit recepten en uit bereidingswijzen. Het kan dan wat overweldigend zijn. En het is voor jezelf lastig om het apparaat in een hokje te plaatsen zodat je direct snapt wat je met een Air Cooker kunt maken.
  2. Accessoires zijn een must – Standaard ontvang je bij de Air Cooker de bodemschaal en het mandje. Maar ik vind eigenlijk dat je meer hebt aan de kookpot, wat eigenlijk een bakvorm is. In deze bakvorm kun je stoofpotten, lasagnes en gerechten maken in een saus bijvoorbeeld. De tweede laag is ook onmisbaar, dit is een grillplaat die je boven het mandje of kookpot kunt plaatsen. Zo kun meerdere ingrediënten of gerechten gelijktijdig bereiden. Zowel de kookpot als de grillplaat zijn onmisbaar.
  3. Groot en zwaar apparaat – De Air Cooker is een vrij fors apparaat. Dat komt mede omdat de achterzijde nog een watertank bevat. Het is een apparaat die je waarschijnlijk niet op je aanrecht laat staan, tenzij je er echt elke dag mee zou koken. Maar waarschijnlijk zul je de Air Cooker na elk gebruik willen opbergen, hier heb je dus wel wat ruimte voor nodig in de kast.
  4. Stoomventiel – Ik schrok een beetje van de eerste keer stomen met de Air Cooker. Want aan de zijkant van het apparaat zit een ventiel waaruit stoom geblazen wordt. En deze stoom wordt horizontaal naar buiten geblazen. En deze stoom wordt behoorlijk ver naar buiten geblazen. De hoeveelheid stoom vind ik te veel om zomaar in je keuken te laten blazen, dus ik zuig deze het liefste af via de afzuigkap. Maar omdat de stoom horizontaal geblazen wordt, is het wat lastig om deze stoom volledig af te kunnen zuigen. Er komt niet alleen stoom uit het ventiel als je kiest voor de stoomfunctie. Ook bij het bereiden zonder stoom kan er damp ontstaan vanuit je ingrediënt en deze damp wordt dan ook naar buiten geblazen.
  5. Voor maximaal 2 tot 3 personen – Ondanks dat een Air Cooker een groot keukenapparaat is, is de inhoud niet heel groot. Een volledige maaltijd bereid in de Air Cooker is genoeg voor twee tot drie personen. Daarmee is het apparaat dus minder geschikt om te gebruiken in een groot gezin. Vergelijk het een beetje als de inhoud van een XXL airfryer, deze is ruim maar niet ruim genoeg voor meerdere of grote eters. De mand en de kookpot hebben een capaciteit van 2,2 liter. Voor maximaal volume adviseer ik het grillplaatje om een tweede laag te creëren in je Air Cooker.
  6. Hete stoom – Een ding om rekening mee te houden is de hete stoom die uit de Air Cooker kan ontsnappen wanneer je het deksel opent. Het is dan ook aan te raden om een ovenwant te gebruiken om de klep tegen te houden bij het openen. Als je de klep namelijk opent dan veert deze open.
  7. Hengsels zitten in de weg – Het mandje of de kookpot staat op de bodemplaat in de Air Cooker. Als je gerecht is kun je het hele accessoire uit de Air Cooker halen door de twee hengsels aan de zijkant. Maar als je je gerecht wilt opscheppen kom je er al snel achter dat de hengsels dan in de weg zitten. Je bent dan eigenlijk genoodzaakt om het mandje of de kookpot eerst ergens anders op te plaatsen, maar dan heb je wel weer een onderzetter nodig.
  8. Nat deksel – Aan binnenkant van het deksel vormt zich condensvocht. Als je het deksel opent dan zal het vocht van het glas stromen en op en in je Air Cooker vallen. Als je een lange tijd een gerecht hebt gestoomd dan zul je met een doekje het overtollige kookvocht van je Air Cooker moeten deppen.
  9. Bodemplaat kan overstromen – Standaard wordt de Air Cooker geleverd met het mandje. Deze bestaat rondom uit gaas en daarom kan er vocht uit je gerecht wegstromen tijdens het koken. Gelukkig wordt het overtollige vocht opgevangen door de bodemplaat, maar deze heeft een maximale capaciteit van 700 milliliter. Bij een overmatige hoeveelheid kookvocht zal het accessoire overstromen. Let ook op bij het uitnemen van de bodemplaat uit de Air Cooker, want kookvocht kan zich tot de rand verzameld hebben. Als je de bodemplaat wat scheef haalt, stroomt het hete kookvocht eruit en dit kan over je Air Cooker, aanrecht of op de grond vallen. Bij vochtig eten kun je dus beter de dichte kookpot gebruiken om dit te voorkomen.

Vergelijkbare berichten